Home / Student Zone / Answer Key / XAT 2013 solved paper | GK section

XAT 2013 solved paper | GK section

XAT 2013 solved paper | GK section 

 

1. Which of the following Indian companies feature in Fortune Five hundred list for 2012?

(A) Reliance Industries, Tata Motors, Tata Steel, IOC
(B) Tata Motors, SBI, CTS, Wipro, IOC
(C) Tata Steel, IOC, Reliance Industries, Ranbaxy
(D) IOC, Reliance Industries, SBI, GAIL
(E) IOC, Reliance Industries, ACC, BPCL
Ans : (A)

2. Which of these bodies decides the monetary policy in India ?

(A) Reserve Bank of India
(B) Ministry of Finance
(C) Ministry of Commerce
(D) Ministry of Finance and Commerce
(E) Planning Commission
Ans : (A)

3. CPI and WPI as acronyms, refer to–

(A) Political Parties
(B) Purchasing capacity indices
(C) Price indices
(D) Poverty indices
(E) Unemployment indices
Ans : (C)

4. What is Davos famous for ?

(A) It is best known tourist place of Switzerland
(B) G8 members meet here, every year
(C) EU financial headquarters
(D) World Economic Forum
(E) Best ski resorts in the world
Ans : (D)

5. Which of the following are Millennium Development Goals ?

(A) Poverty eradication, reducing child mortality, reducing trade barriers, combating AIDS
(B) Poverty Reduction, environment sustainability, universal primary education, equal employment
(C) Reduce unemployment, promote diversity, combating malaria, improving maternal health
(D) Globalisation, reduction in poverty, combating AIDS, universal primary education
(E) Poverty eradication, improving maternal health, universal primary education, combating AIDS
Ans : (E)

6. Which of following countries in Europe were most hit by sovereign debt crisis?

(A) Greece, Germany, Spain, Iceland
(B) Portugal, Spain, Italy, Czech Republic
(C) Greece, Spain, France, Switzerland
(D) Spain, Greece, Iceland, Portugal
(E) Germany, U.K., France, Greece
Ans : (D)

7. Which of the following countries would account for maximum petroleum production of the world ?

(A) Saudi Arabia, Iran, Kazakhstan, US, Nigeria
(B) Russia, US, Iran, China, Saudi Arabia
(C) Saudi Arabia, US, Venezuela, Iran, Iraq
(D) Iran, Russia, Saudi Arabia, Nigeria, Libya
(E) Iran, Iraq, Saudi Arabia, Libya, Venezuela
Ans : (B)

8. Which of the following was not the reason for recent slide of Indian rupee?

(A) Huge Trade Deficit
(B) Low Growth and High Inflation
(C) Low Capital Inflow
(D) Burgeoning current account deficit
(E) High unemployment rate
Ans : (E)

9. Which of followings combination belongs to Bretton Woods institute?

(A) IMF, World Bank
(B) IMP, WTO, Doha Round
(C) World Bank, WTO, IBRD
(D) IMF, World Bank, UNESCO
(E) None of the above
Ans : (A)

10. Read the statements carefully and answer the questions that follow–

1. Earth Summit is held every year.
2. Last Earth Summit took place in Rio de Janeiro.
3. Another name for earth summit is United Nation Conference on Environment and Development.
Which of the above is the right combination ?
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
(E) 2 only
Ans : (B)

11. Which of the following countries meet more than one fourth of their energy requirement from nuclear power?

(A) France, US, Russia, Germany
(B) France, Ukraine, Sweden, Korea
(C) France, India, Ukraine, Germany
(D) Germany, Russia, Canada, Japan
(E) Japan, Germany, Korea, England
Ans : (B)

12. Pick the right match from the following combinations–

(A) Shenzhen-China, NSE-India, SGX-Singapore, DAX-Germany
(B) NASDAQ-US, MCX-India, SGX-Korea, FTSE-France
(C) NYSE-US, BSE-India, FTSE-England, DAX-Denmark
(D) NASDAQ-Canada, BSE-India, FTSE-France, DAX-Germany
(E) Shenzhen-Singapore, Shanghai-China, FTSE-France, BSE-India
Ans : (A)

13. Harish Hande who won the Magsaysay Award in 2011 is famous for–

(A) RTE
(B) RTI
(C) Lokpal Bill
(D) MRTPC
(E) SELCO
Ans : (E)

14. Indian government is planning to introduce GAAR. What is the purpose of GAAR ?

(A) Increase rural income
(B) Increase agriculture income
(C) Regulatory authority for managing agriculture resources
(D) Regulate foreign investment in agriculture
(E) Curtail tax avoidance
Ans : (E)

15. Who is the Chairman of Indian Planning Commission ?

(A) Dr. M. S. Ahluwalia
(B) Dr. C. Rangarajan
(C) Dr. Manmohan Singh
(D) Raminder Singh Gujral
(E) Dr. Subba Rao
Ans : (C)

16. Given below are some well-known awards and their respective fields. Choose the correct combination:

(A) Palme d’Or – Television; Pulitzer – Advertising; Grammy – Music; Booker – Literature
(B) Pulitzer – Advertising; Grammy – Music; Cannes Lions – Advertising; Booker – Literature
(C) Grammy – Music; Booker – Journalism; Emmy – Television; Palme d’Or – Movies
(D) Cannes Lions – Movie, Grammy – Music, Pulitzer – Journalism, Emmy – Television
(E) Palme d’Or – Movie; Pulitzer – Journalism; Cannes Lions – Advertising, Booker – Literature
Ans : (E)

17. A few combinations of names of companies and their products are given below. Choose the right option:

(A) Amazon – Kindle; Roxio – Angry Birds; Google – Ad Sense; Zynga – Nook
(B) Amazon – Kindle; Nintendo – Wii; Rovio – Angry Birds; Zynga – Castle Ville
(C) Zynga – Angry Birds; Nintendo – Wii; Google – Ad Sense; Rovio – Castle Ville
(D) Amazon–Nook; Sony– Wii; Zynga – Castle Ville; Google – Ad Sense
(E) Amazon – Nook; Nintendo – Wii; Rovio–Castle Ville; Roxio–Kindle
Ans : (B)

18. Read the following statements carefully–

I. Excise duty is a tax on manufacture or production of goods and services.
II. Not all kinds of excise duty is collected by the Central Government in India.
III. Excise duty is an indirect tax.
Which of the statements given above are correct?
(A) Statements I and II
(B) Statements II and III
(C) Statement I and III
(D) All of the above
(E) None of the above
Ans : (D)

19. From which of the following items India export the most ?

(A) Textile goods
(B) Jute
(C) IT Services
(D) Gems and Jewellery
(E) Leather
Ans : (D)

20. Which of the following acids helps in human digestion?

(A) Lactic
(B) Tartaric
(C) Hydrochloric
(D) Sulphuric
(E) Acetic
Ans : (C)

21. Which of the following is the right match for Olympics medal winners from India?

(A) Sushil Kumar–Haryana, Mary Kom–Assam, Saina Nehwal– Andhra Pradesh, Vijay Kumar– Madhya Pradesh
(B) Sushil Kumar–Rajasthan, Mary Kom–Manipur, Vijay Kumar– Himachal Pradesh, Yogeshwar Dutt–Haryana
(C) Yogeshwar Dutt–Haryana, Mary Kom–Manipur, Vijay Kumar– Himachal Pradesh, Gaurav Narang– Andhra Pradesh
(D) Yogeshwar Dutt–Delhi, Saina Nehwal– Uttarakhand, Sushil Kumar–Haryana, Mary Kom– Manipur,
(E) Saina Nehwal– Uttarakhand, Gaurav Narang–Punjab, Sushil Kumar–Haryana, Mary Kom– Manipur
Ans : (C)

22. Which of the following African countries underwent political turmoil in the last two years?

(A) Tunisia, Egypt, Libya, Algeria, Morocco, Sudan
(B) Tunisia, Yemen, Algeria, Libya, Morocco, Kenya
(C) Egypt, Libya, Sudan, Mauritania, Nigeria, Malta
(D) Mauritania, Egypt, Libya, Algeria, Sudan, Maldives
(E) Egypt, Libya, Lebanon, Algeria, Sudan, Kenya
Ans : (A)

23. Which of the following education institutions was Mr. Rajat Gupta, the former McKinsey chief associated with?

(A) XLRI Jamshedpur
(B) Indian Institute of Management Calcutta
(C) Indian Institute of Management Bangalore
(D) Indian Institute of Management Lucknow
(E) Indian School of Business, Hyderabad
Ans : (E)

24. Which country was the highest producer of cars in the world in 2011 ?

(A) USA
(B) Germany
(C) Korea
(D) Japan
(E) China
Ans : (E)

25. What is the approximate share of manufacturing sector in Indian GDP in 2011-12?

(A) 22%
(B) 24%
(C) 31%
(D) 15%
(E) 10%
Ans : (D)

26. Which of the following combination of scholars have won the Nobel Prize in Economics?

(A) Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Oliver Williamson
(B) Mehboob Haque, Amartya Sen, Robert McNamara
(C) Amartya Sen, Mohammad Yunus, Ronald Coase
(D) Mohammad Yunus, Paul Krugman, Oliver Williamson
(E) Amartya Sen, Elvin Roth, Mohammad Yunus
Ans : (A)

27. For which of the following reasons was Maruti in the news in July, 2012 ?

(A) Producing most fuel efficient cars
(B) Transferring its production to Gujarat
(C) Industrial violence
(D) Disrupting daily movement of vehicles in New Delhi
(E) In July, it became the highest producer of cars in the country
Ans : (C)

28. What is meaning of one unit carbon permit?

(A) One cubic metre of carbon dioxide
(B) One quintal of carbon dioxide
(C) One metric ton of carbon dioxide
(D) One thousand metric tons of carbon dioxide
(E) One million ounce of carbon dioxide
Ans : (C)

29. Who is author of “Imagining India” ?

(A) Khushwant Singh
(B) Nandan Nilekani
(C) Gurcharan Das
(D) Chetan Bhagat
(E) APJ Abdul Kalam
Ans : (B)

30. V. Kurien was associated with–

(A) Operation Flood
(B) Operation Milk
(C) Operation Blue Star
(D) Operation X
(E) White Operation
Ans : (C)

 

lick here to see  Monthly Current affairs : November 2013 ( New )

Click here to see Current affairs 2013 questions : OCTOBER Month 

Click here to see  Monthly Current affairs : October 2013 ( ***New***)

If you like the post please give rating, like or  share to your friends by clicking share button and comment below.

you are here for keywords :

XAT 2013 solved paper | GK section , XAT exam solved papers , Previous years solved xat exam papers , XAT exam previous year paper solved

 

Leave a Reply